Motorloc 45

Deze locomotief is een mooi voorbeeld van een vroeg ontwerp diesellocomotief van Orenstein & Koppel. Dit type RL1a werd geleverd van 1930 tot 1936. Ze heeft nog haar originele watergekoelde eencilindermotor van 11 pk en een tweeversnellingsbak. De maximum snelheid is 8 km/uur. In 1936 werd de RL1a opgevolgd door de sterkere en snellere RL1c (onze loc 13).
Deze locomotief is, samen met een tweede RL1a, in 1931 nieuw geleverd aan de N.V. Vuilafvoer Maatschappij in Den Haag (VAM), die haar inzette in het Drentse Wijster, waar het Haagse huisvuil werd gecomposteerd. Na vele jaren gebruik in Wijster heeft de vestiging van Orenstein & Koppel in Amsterdam haar teruggekocht en in 1961 doorverkocht aan Aannemersbedrijf Geerdink in Rotterdam. Hier kreeg zij de naam Tarzan. In 1989 kwam de loc terecht bij sloperij Van der Pouw Kraan in Hoogmade, die haar nog dat zelfde jaar aan ons overdeed. De locomotief is geheel gerestaureerd en rijvaardig. De naam Tarzan heeft ze behouden.

Benno Orenstein en Arthur Koppel richten op 1 april 1876 in Berlijn Orenstein & Koppel op. Men begint als machinefabriek, maar specialiseert zich al snel tot fabrikant van locomotieven en wagons. Daarnaast onderhoudt Arthur Koppel een eigen handelsfirma, die ook in smalspoor van andere bouwers handelt.
In 1912 neemt Orenstein & Koppel de firma Gerlach & König in Nordhausen over. Gerlach & König is gespecialiseerd in het bouwen van locomotieven met verbrandingsmotoren (petroleum, benzine en diesel). Met deze overname beschikt O&K in één klap over de technologie van verbrandingsmotoren. Voordien richtte men zich alleen op stoomtractie. Gerlach & König verkoopt haar locomotieven onder de merknaam Montania. Vanwege de goede reputatie blijft O&K de locs ook aanduiden met het voorvoegsel Montania. In de aannemerij werden alle motorlocomotieven Montania’s genoemd. Zo werd de merknaam een soortnaam.

Technische gegevens
Fabrikant: Orenstein & Koppel, werk Montania, Nordhausen (D)
Fabrieksnummer: 4600
Bouwjaar: 1931
Type: RL1a
Motor: eencilinder, viertakt, watergekoelde dieselmotor
Vermogen: 11 pk
Spoorwijdte: 700 mm
Lengte over de buffers: 2685 mm
Grootste breedte: 1250 mm
Maximale hoogte: 1565 mm
Gewicht dienstvaardig: 3000 kg
Maximum snelheid: 8 km/h
Huidige staat: rijvaardig