• Stoomloc Pesantren 214 (Du Croo & Brauns 159/1928)

  • Stoomloc Sumberhardjo 9 (Du Croo & Brauns 81/1925) Foto: Petr Patočka

  • Simplex-railfiets model JV van Suikerfabriek Tasik Madu

  • Niet meer in gebruik zijnde suikerrietlorries

Help mee om de restauratie van twee Nederlandse stoomlocomotieven mogelijk te maken

We zijn er ruim eenentwintig jaar mee bezig geweest, maar het resultaat mag er zijn. We hebben twee in Nederland gebouwde stoomlocomotieven, die actief waren in Indonesië, aan onze collectie kunnen toevoegen. Behalve de financiering van het transport naar Nederland willen we, ambitieus als we zijn, voor een van de twee locomotieven ook een nieuwe stoomketel laten bouwen. Om dit te realiseren, zijn we een crowdfundingsactie gestart.

Nederlands fabricaat
De twee stoomlocomotieven zijn in de jaren ‘20 gebouwd door Machinefabriek Du Croo & Brauns uit Weesp. De productie was overigens bescheiden en bedroeg maar enkele honderden stoomlocs die vrijwel alle op plantages in Nederlands-Indië belandden. Onze beide locs kwamen terecht bij Javaanse suikerfabrieken. Zij trokken daar de lorries met suikerriet vanuit de suikerrietvelden naar de fabriek, maar staan inmiddels al jaren buiten dienst.

Wat komt er
Du Croo & Brauns 81/1925 is een vierassige stoomlocomotief met losse tender van 90 pk van het type Klien-Lindner. Als laatste deed ze dienst op Suikerfabriek Sumberhardjo op Noord-Java. Van de zelfde fabriek komen vier suikerrietlorries. De andere loc, Du Croo & Brauns 159/1928, is een 80 pk Mallet-locomotief. Ze werd geleverd aan suikerfabriek Koenir van de Handels Vereeniging Amsterdam. Later verhuisde ze naar suikerfabriek Pesantren Baru. Verder komt er nog een Simplex-railfiets mee, ook Nederlands fabrikaat.

Crowdfundingsactie
De kosten van het transport naar Nederland bedroegen zo’n € 75.000. De kosten voor de restauratie van een van de twee locs (nieuwe stoomketel, appendages en completering van het drijfwerk) gaan naar onze verwachting rond de € 100.000 bedragen. Totaal gaat het dus om € 175.000.

Steun ons met je bijdrage!
Bijdragen ontvangen we graag op NL 71 INGB 0002 7459 76 t.n.v. Donateursfonds NSS o.v.v. stoomlocomotieven Indonesië. Vermeld s.v.p. ook je mailadres en/of adresgegevens, zodat we je op de hoogte kunnen houden van de ontwikkelingen.

Belastingvoordeel
Goed om te weten is dat de NSS (Nederlandse Smalspoorweg Stichting) de status heeft van culturele ANBI. Een gift aan een culturele ANBI levert een belastingvoordeel op in de inkomstenbelasting (particulieren) of in de vennootschapsbelasting (bedrijven). Als je inkomstenbelasting betaalt, mag je 125% van de gedane gift opvoeren bij je giftenaftrek. Deze aftrek geldt voor maximaal € 5.000,- aan giften aan culturele instellingen. Betaal je vennootschapsbelasting, dan mag je 150% van de gedane gift aftrekken. Ook hiervoor geldt dat deze aftrek geldt voor maximaal € 5.000,- aan giften aan culturele instellingen.

Wil je ons steunen met een gift en heb je daar vragen over, stuur ons dan een mail aan  penningmeester@StoomtreinKatwijkLeiden.nl.

Laatste nieuws

30 maart 2023: De locomotieven zijn onderweg naar Nederland, waar ze volgens de huidige planning op 29 april aankomen.

17 mei 2023: De Indonesische locs zijn aangekomen in Valkenburg.

24 mei 2023: Crowdfundingsactie: al 76.000 gedoneerd, nog 100.000 euro nodig.