Stoomtrein Katwijk Leiden en Brasserie Buitenhuis presenteren eigen visie voor de ontwikkeling van het Valkenburgse Meer

Evenementen

Valkenburgse Meer wordt hart van toeristische zone

Valkenburg ZH – De Stoomtrein Katwijk Leiden en Brasserie Buitenhuis zien grote mogelijkheden voor uitbreiding van de recreatie in het gebied tussen Katwijk, Leiden en Wassenaar. Het Valkenburgse Meer ontwikkelt zich daarbij tot het centrum van een toeristische zone. Door een verlenging van de spoorlijn rond het meer en over het voormalige Marinevliegkamp wordt de stoomtrein de verbindende schakel tussen meerdere attracties. Brasserie Buitenhuis investeert in nieuwe horecavoorzieningen in dit gebied. Deze gezamenlijke visie is op vrijdag 8 juni gepresenteerd tijdens een jubileumbijeenkomst van de Stoomtrein Katwijk Leiden.

Stoomtrein Katwijk Leiden belangrijke toeristische attractie
Dit jaar is het 25 jaar geleden dat de Stoomtrein Katwijk Leiden voor het eerst rond het Valkenburgse Meer reed. Inmiddels is de stoomtrein uitgegroeid tot een belangrijke toeristische attractie in de regio. In 25 jaar is hier vanuit niets een groot binnenmuseum en openluchtmuseum gerealiseerd.
De treindiensten rond het Valkenburgse Meer trekken jaarlijks zo’n 25.000 bezoekers. Stoomtrein Katwijk Leiden wil op korte termijn beginnen met de uitbreiding van haar openluchtmuseum waarin met name nieuwe attracties voor kinderen komen. Ook zal de spoorlijn worden verlengd door de aanleg van het nu nog ontbrekende deel rond het meer en een spoorlijn die gaat lopen in de richting van het Panbos. De spoorlijn zou hier het nieuwe bezoekerscentrum voor de Hollandse Duinen en het museum over de historie van het Marinevliegkamp kunnen aandoen. Ook bezoekers voor de geplande Drone Valley kunnen in de toekomst per stoomtrein naar hun bestemming reizen.

Brasserie Buitenhuis druk bezochte horecagelegenheid
Brasserie Buitenhuis is in korte tijd uitgegroeid tot een druk bezochte horecagelegenheid met een prachtig uitzicht over het Valkenburgse Meer. Uitbreiding is nodig om te kunnen voldoen aan de toenemende vraag. Daarbij wordt zowel gekeken naar uitbreiding op de huidige locatie alsook op het nu nog onbenutte deel van het recreatiegebied aan de Voorschoterweg. Ook voor overnachtingen liggen er mogelijkheden in het gebied waarbij, naast een permanente locatie, wordt gedacht aan per spoor verplaatsbare hotelkamers en boothuisjes.

In hun visie roepen Stoomtrein Katwijk Leiden en Brasserie Buitenhuis de gemeente Katwijk en de provincie Zuid-Holland op om ruimte te scheppen voor uitvoering van deze plannen.

Bijlage: Folder gezamenlijke visie ontwikkeling Valkenburgse Meer

Bekijk de reportage die RTV Katwijk op 8 juni maakte.