Stoomlocomotief ‘Sandra’ wordt ons eigendom

Sandra Stoomtrein Katwijk Leiden(1)

Vandaag (25 april) is het een heugelijke dag voor de Stoomtrein Katwijk Leiden. Onze allerlichtste stoomlocomotief, een 20 pk sterke Orenstein & Koppel met een gewicht van toch nog 5,4 ton, wordt officieel ons eigendom.

Vandaag wordt de locomotief, die is gebouwd in 1922 en al sinds 1929 in het bezit van aannemersbedrijf A. Groot & Zoon uit De Woude, officieel aan ons overgedragen. Bij Groot heeft onze locomotief gereden onder de naam ‘Willy’. Groot bezat in totaal 2 stoomlocomotieven, beide 20 pk’s van Orenstein & Koppel. In de Tweede Wereldoorlog werden de locomotieven gevorderd door de bezetter ten behoeve van werken in de Noordoostpolder. Na de oorlog keerden de locomotieven in zwaar verwaarloosde staat terug bij de firma Groot. Deze gaf Du Croo & Brauns, een handelsfirma en fabrikant van locomotieven, opdracht de beide machines te reviseren. De kosten vielen echter zo hoog uit dat na de revisie van de eerste locomotief besloten werd de andere te laten slopen.
De gereviseerde locomotief bleef bij Groot bewaard en werd in de jaren zeventig als monument opgesteld bij station Purmerend Overwhere. In 1981 werd de locomotief onderdeel van onze collectie. De loc is na een algehele restauratie in 1984 in dienst gekomen. In 2007 is zij voorzien van een nieuwe ketel. De loc heeft toen de naam ‘Sandra’ gekregen, naar de kleindochter van de heer Groot.
Het aannemersbedrijf bestaat inmiddels niet meer. Dat was voor de familie Groot aanleiding om de stoomloc voor 1 euro aan ons te verkopen.

In Nederland, en mogelijk zelfs ter wereld, is dit de enige nog rijvaardige locomotief van dit type. De locomotief heeft om die reden dan ook de ‘A-status’ in het Nationaal Railregister voor mobiel erfgoed. Kortom, een echt museumstuk!