Motorloc 79

Deze locomotief, een Diema DS30, is in 1960 via IVB-Zwolle geleverd aan Steenfabriek De Scherpekamp in Angeren. Later is zij naar Steenfabriek Timmermans in Elst (U) gegaan en vandaar in 1979 terug naar Diema voor een verbouwing. Vanaf 1979 deed de locomotief dienst bij Steenfabriek De Vlijt in Winterswijk. In 2009 is de locomotief aan onze collectie toegevoegd.

De locomotief is in een paar opzichten bijzonder. De Vlijt was de laatste Nederlandse steenfabriek die smalspoor gebruikte voor de klei-aanvoer. Op 5 december 2000 stopte men daar definitief mee. Daarmee is deze locomotief de laatste in Nederland die bij een steenfabriek dienst heeft gedaan. De loc is voorzien van een moderne traploze hydrostatische overbrenging en kan radiografisch op afstand bediend worden. De oorspronkelijke motor, een Deutz diesel van 30 pk, is vervangen door een Deutz dieselmotor van 44 pk. De cabine is voorzien van een moderne stoel, geluidsisolatie en verwarming.

De Diepholzer Maschinenfabrik (Diema) werd in 1879 opgericht door Fritz Schöttler. In eerste instantie bouwde men hoofdzakelijk landbouwmachines. In 1924 begint de productie van smalspoor-motorlocomotieven. Ondanks het feit dat men vanaf 1990 nog veel locomotieven exporteerde, ging het bedrijf in 1993 failliet. Diema had een uitgebreid aanbod aan locomotieven van verschillende afmetingen. In onze collectie zijn er dan ook veel bewaard gebleven. Vrijwel alle Diema’s zijn geleverd door IVB uit Zwolle (het In- en Verkoopkantoor voor Bouwmaterialen N.V). Zij was jarenlang de importeur van Diema locomotieven en andere smalspoormaterieel. IVB had ook een omvangrijk park diesellocomotieven, rails en wagens voor de verhuur.

Technische gegevens
Fabrikant: Diepholzer Maschinenfabrik, Diepholz (D)
Fabrieksnummer: 2327
Bouwjaar: 1960
Type: DS30
Motor: Deutz, viercilinder, viertakt, luchtgekoelde dieselmotor
Vermogen: 44 pk
Spoorwijdte: 700 mm
Lengte over de buffers: 3100 mm
Grootste breedte: 1280 mm
Maximale hoogte: 2000 mm
Gewicht dienstvaardig: 5000 kg
Maximum snelheid: 15 km/h
Huidige staat: rijvaardig