Motorloc 75

Deze Diema diesellocomotief type DFL60/1.2 is in 1978 door IVB uit Zwolle geleverd aan Steenfabriek De Nijverheid in Azewijn. Het is een moderne locomotief met een hydrostatische aandrijving. In Azewijn trok zij kleitreinen over een 5 km lange lijn van de kleigronden naar de fabriek. De lijn was bekend vanwege de kruising met de weg van Ulft naar ‘s-Heerenberg. De kruising was beveiligd met verkeerslichten die door de trein op afstand werden bediend. Vanwege de veiligheid was de locomotief voorzien van een oranje zwaailicht en hadden de kipwagens een gele reflecterende streep op de bakken.
Op 5 december 1995 reed in Azewijn de laatste kleitrein. De locomotief verhuisde naar Steenfabriek De Vlijt in Winterswijk waar zij stond opgeslagen in de fabriek. Nadat ook daar het kleitransport per spoor stopte, ging ze in 2002 naar Steenfabriek De Werklust in Losser, een fabriek met een museale bestemming. De Diema bleek echter veel te zwaar voor het lichte spoor in Losser en zo is ze in januari 2006 naar ons gekomen. Samen met de Azewijnse kipwagens in onze collectie kan nu een complete trein van Steenfabriek De Nijverheid worden getoond.

De Diepholzer Maschinenfabrik (Diema) werd in 1879 opgericht door Fritz Schöttler. In eerste instantie bouwde men hoofdzakelijk landbouwmachines. In 1924 begint de productie van smalspoor-motorlocomotieven. Ondanks het feit dat men vanaf 1990 nog veel locomotieven exporteerde, ging het bedrijf in 1993 failliet. Diema had een uitgebreid aanbod aan locomotieven van verschillende afmetingen. In onze collectie zijn er dan ook veel bewaard gebleven. Vrijwel alle Diema’s zijn geleverd door IVB uit Zwolle (het In- en Verkoopkantoor voor Bouwmaterialen N.V). Zij was jarenlang de importeur van Diema locomotieven en andere smalspoormaterieel. IVB had ook een omvangrijk park diesellocomotieven, rails en wagens voor de verhuur.

Technische gegevens
Fabrikant: Diepholzer Maschinenfabrik, Diepholz (D)
Fabrieksnummer: 4119
Bouwjaar: 1978
Type: DFL60/1.2
Motor: Deutz, viercilinder, viertakt, luchtgekoelde dieselmotor
Vermogen: 62 pk
Spoorwijdte: 700 mm
Lengte over de buffers: 3690 mm
Grootste breedte: 1280 mm
Maximale hoogte: 2020 mm
Gewicht dienstvaardig: 6000 kg
Maximum snelheid: 16 km/h
Huidige staat: niet rijvaardig