Motorloc 24

Deze locomotief is van het standaardtype DS60/1. Ze is in 1965 door IVB (het In- en Verkoopkantoor voor Bouwmaterialen N.V. in Zwolle) geleverd aan Steenfabriek Ariëns Meijnerswijk in Arnhem. Na de sluiting van de steenfabriek in 1985 zijn vijf motorlocomotieven, waaronder deze, bij ons terechtgekomen. De loc heeft niet meer haar oorspronkelijke 60 pk motor, maar is in Arnhem voorzien van een 45 pk motor, afkomstig van een andere locomotief. Daarmee boette ze behoorlijk aan kracht in.
Aan deze machine is de ontwikkeling van de diesellocomotieven bij Diema goed te volgen. Bij aflevering in 1965 kreeg de machine naast de in rubber gevatte ramen, een plat dak (bij oudere locs is dat licht gebogen). Wel is nog een conventionele driegangs-versnellingsbak aanwezig die met een horizontaal geplaatst handwiel wordt bediend. Nieuwere locomotieven kregen een halfautomatische versnellingsbak.

De Diepholzer Maschinenfabrik (Diema) werd in 1879 opgericht door Fritz Schöttler. In eerste instantie bouwde men hoofdzakelijk landbouwmachines. In 1924 begint de productie van smalspoor-motorlocomotieven. Ondanks het feit dat men vanaf 1990 nog veel locomotieven exporteerde, ging het bedrijf in 1993 failliet. Diema had een uitgebreid aanbod aan locomotieven van verschillende afmetingen. In onze collectie zijn er dan ook veel bewaard gebleven. Vrijwel alle Diema’s zijn geleverd door IVB uit Zwolle (het In- en Verkoopkantoor voor Bouwmaterialen N.V). Zij was jarenlang de importeur van Diema locomotieven en andere smalspoormateriaal. IVB had ook een omvangrijk park diesellocomotieven, rails en wagens voor de verhuur.

Technische gegevens
Fabrikant: Diepholzer Maschinenfabrik, Diepholz (D)
Fabrieksnummer: 2794
Bouwjaar: 1965
Type: DS60/1
Motor: Deutz, viercilinder, viertakt, luchtgekoelde dieselmotor
Vermogen: 45 pk
Spoorwijdte: 700 mm
Lengte over de buffers: 3960 mm
Grootste breedte: 1300 mm
Maximale hoogte: 2150 mm
Gewicht dienstvaardig: 6000 kg
Maximum snelheid: 16 km/h
Huidige staat: rijvaardig