Motorloc 10

Deze lichte Diema-locomotief is afkomstig van Rijkswaterstaat en is in het verleden ingezet voor het onderhoud van de Emmapolderdijk, de zeedijk langs de Groningse Waddenkust. Hier zorgde zij voor de aanvoer van materialen voor het onderhoud van het dijklichaam.
Als rollend materieel waren twee locomotieven, een aantal kipwagens en platte wagens aanwezig. Na het beëindigen van het smalspoor in Delfzijl in 1978, zijn de rails en het materieelpark door Rijkswaterstaat aan ons geschonken. Een van de twee locomotieven was deze kleine Diema, type DS15, uit 1953. De loc is aan Rijkswaterstaat geleverd door IVB. Het is een standaard-locomotief met een motorvermogen van 15 pk. Aan de ronde ramen is te zien dat het een Diema is van vóór 1955. Met uitzondering van de hele lichte modellen kennen alle Diema-locomotieven een groot horizontaal wiel voor het bedienen van de versnellingsbak. Zij hebben allemaal drie versnellingen.

De Diepholzer Maschinenfabrik (Diema) werd in 1879 opgericht door Fritz Schöttler. In eerste instantie bouwde men hoofdzakelijk landbouwmachines. In 1924 begint de productie van smalspoor-motorlocomotieven. Ondanks het feit dat men vanaf 1990 nog veel locomotieven exporteerde, ging het bedrijf in 1993 failliet. Diema had een uitgebreid aanbod aan locomotieven van verschillende afmetingen. In onze collectie zijn er dan ook veel bewaard gebleven. Vrijwel alle Diema’s zijn geleverd door IVB uit Zwolle (het In- en Verkoopkantoor voor Bouwmaterialen N.V). Zij was jarenlang de importeur van Diema locomotieven en andere smalspoormaterieel. IVB had ook een omvangrijk park diesellocomotieven, rails en wagens voor de verhuur.

Technische gegevens
Fabrikant: Diepholzer Maschinenfabrik, Diepholz (D)
Fabrieksnummer: 1634
Bouwjaar: 1953
Type: DS15
Motor: Deutz, eencilinder, viertakt, luchtgekoelde dieselmotor
Vermogen: 15 pk
Spoorwijdte: 700 mm
Lengte over de buffers: 2480 mm
Grootste breedte: 1080 mm
Maximale hoogte: 1950 mm
Gewicht dienstvaardig: 2800 kg
Maximum snelheid: 12 km/h
Huidige staat: rijvaardig