Station

Ons station, gebouwd in 2013, is een natuurgetrouwe kopie van station Gorssel van de Stoomtram Zutphen-Emmerik (ZE) aan de tramlijn tussen Zutphen en Deventer. Het is in 1926 Nederlands laatst geopende smalsporige stoomtramweg.

Deventer en Zutphen waren toen al lang per trein met elkaar verbonden. Maar in een periode waarin veelal op basis van aannames werd verondersteld dat de welvaart wel zou toenemen als er een stoomtram was, werd de afwezigheid van een stoomtram tussen Zutphen en Deventer node gemist. Plannen waren er genoeg. Al in 1885 lag er een plan van de Geldersch-Overijsselsche Stoomtram Maatschappij om een stoomtramverbinding tot stand te brengen. Er gingen echter 40 jaar voorbij voor het Rijk in april 1925 goedkeuring verleende aan de plannen van de Stoomtram Zutphen-Emmerik. Na een korte bouwtijd werd de lijn op 2 oktober 1926 feestelijk geopend. Een dag later mocht ook het gewone publiek mee.

Al spoedig was de stoomtram noodlijdend. Ze wist haar bestaan door de oorlog nog een aantal jaren te rekken. Maar door vernieling van de brug over het Twentekanaal tijdens de bevrijding van het oosten van Nederland in april 1945, is de tramlijn na de Tweede Wereldoorlog niet meer in gebruik genomen en in 1948 opgebroken.

Bijzonder is dat ook het originele station Gorssel nog bestaat. Het ligt vlakbij het Museum More en huisvest nu de Historische Vereniging De Elf Marken.
Door onderzoek van De Elf Marken is nu ook bekend dat het ontwerp voor dit station, dat duidelijk afwijkt van de andere gebouwen die de Stoomtram Zutphen-Emmerik liet ontwerpen, is gebaseerd op station Waulsort nabij Dinant in België. Dat laatste station bestaat overigens niet meer.