Inrichtingsontwerp Oostoever Valkenburgse Meer in Katwijkse Raad

Vanaf nu geven we elk kwartaal een update van de werkzaamheden die zijn verricht. We beginnen met en terugblik over het derde kwartaal van 2018. Binnenkort volgt het laatste kwartaal en dan vervolgens elke drie maanden een update.

E-loc uit Berlijn

Onlangs hebben wij een bovengrondse elektrische locomotief aan onze collectie kunnen toevoegen. Daar zijn we uiterst gelukkig mee, want een dergelijke loc, van het model dat vroeger onder andere werd gebruikt bij de papierfabrieken van Van Gelder, stond al heel lang hoog op onze verlanglijst. De e-loc is afkomstig van de Berliner Parkeisenbahn.

De Parkeisenbahn (600 mm) is geen museum, heeft geen museumgebouw en maar zeer beperkte opslagmogelijkheden. Men verwierf in 1992 een 700 mm elektrische locomotief die altijd een vreemde eend in de bijt bleef, waar men niets mee kon en (bijna) niemand gelukkig mee was. Kortom, men wilde wel van de loc af. We zijn overeengekomen dat wij de loc voor een periode van 20 jaar in bruikleen krijgen. De locomotief met fabrieksnummer 9374 is in 1928 gebouwd door de Berliner Maschinenfabrik AG vormals L. Schwartzkopff met een elektrische installatie van de Maffei-Schwartzkopff Werke. Afnemer was de Berliner Kalksandstein Werke in Niederlehme bij Berlijn.
Onze sponsor Tiggelovend-Kok heeft de loc op 22 oktober van Berlijn naar Valkenburg vervoerd. De locomotief staat inmiddels in de werkplaats. Als eerste worden de wielstellen, waaraan de motoren zitten, onder handen genomen. Daarna wordt de locomotief samengevoegd en voor expositie gereed gemaakt. In een later stadium bekijken we of en hoe de locomotief rijvaardig kan worden gemaakt.

Alles lezen?
Download dan hier de pdf ‘Uit de werkplaats‘. Het artikel is afkomstig uit ons kwartaalblad Smalspoor en geeft een uitgebreid verslag van alle werkzaamheden die in Valkenburg worden verricht.