• Stoomloc 9 en haar tender zijn opgeladen bij Suikerfabriek Sumberhardjo om te vertrekken naar de haven van Surabaya, 21 maart 2023. Foto: Gerard de Graaf.

  • Bij Suikerfabriek Pesantren wordt Stoomloc 214 op de dieplader geladen. Foto: Richard Schild.

  • Hier worden vier suikerrietwagens opgeladen. Foto: Gerard de Graaf.

Indonesische locs onderweg naar Nederland

Op 29 maart zijn de twee stoomlocomotieven met tender, vier suikerrietlorries en een railfiets in Surabaya geladen en, via Singapore, vertrokken met bestemming Rotterdam, waar ze volgens de huidige planning op 29 april aankomen. Daarmee zetten wij een kroon op ruim 21 jaar werk om deze voor Nederland zo belangrijke locomotieven terug te halen.

Op donderdag 5 januari jl. kwam het verheugende bericht uit Jakarta dat alle punten tussen ons en de directie van de Indonesische suikerfabrieken waren opgelost en wij het materieel in maart 2023 zouden mogen ophalen. De laatste drie jaar is een belangrijke bijdrage in de voortgang geleverd door onze steun en toeverlaat ter plekke, drs. Eddy Setio Hardono.

Op 4 maart zijn drie van onze medewerkers voor een periode van drie weken naar Indonesië vertrokken om het transport naar Nederland voor te bereiden. Met een lokale transporteur is het materieel vervoerd naar de haven van Surabaya, waar het op 29 maart is ingeladen op een containerschip met bestemming Singapore. Daar worden onze containers overgeslagen op een schip dat naar Rotterdam vaart. De zeereis van Indonesië naar Nederland neemt ongeveer een maand in beslag. Volgens de huidige planning arriveert het materieel op 29 april in Rotterdam. In Nederland sponsort de firma Schot uit Alkmaar het transport vanuit de Rotterdamse haven naar Valkenburg.

De transportkosten zullen naar verwachting zo’n 75.000 euro bedragen. Daarom doen wij een beroep op allen dit transport mogelijk te maken door een krachtige donatie op de bankrekening van ons Donateursfonds ING Bank: NL71 INGB 0002 7459 76 onder vermelding van stoomlocomotieven Indonesië. Vermeld s.v.p. ook je mailadres en/of adresgegevens, zodat we je op de hoogte kunnen houden van de ontwikkelingen.