• Stoomloc 9 wordt afgeladen door onze sponsor Schot Verticaal Transport uit Alkmaar. Valkenburg 17 mei 2023. Foto: Gerard de Graaf.

  • Daarna volgt loc 214. Foto: Gerard de Graaf.

  • Een blik vanuit loc 9 op loc 214. Foto: Gerard de Graaf.

  • Stoomloc 9 en 214 staan op het Valkenburgse spoor. Foto: Gerard de Graaf.

  • De Simplex Railfiets blijkt bij nadere inspectie een 'railbromfiets' te zijn. Foto: Ivo Kaptein.

Indonesische locs aangekomen in Valkenburg

Op 17 mei zijn de twee stoomlocomotieven met tender, de vier suikerrietlorries en een railfiets aangekomen in ons museum in Valkenburg.

Op woensdagmorgen 17 mei was onze sponsor de Firma Schot uit Alkmaar al vroeg aanwezig in Rotterdam om het materieel te laden. De locs stonden allebei op een open flatrack container. Omdat men bang was dat daardoor de maximaal toelaatbare hoogte zou worden overschreden, zijn de locomotieven eerst overgeladen op twee semi-diepladers. Daarna vertrok het transport naar Valkenburg, waar men ‘s middags de locs heeft afgeladen.

Voorlopig staan de locomotieven nog op het museumterrein. Binnenkort krijgen ze een meer definitieve plek in onze werkplaats of in het Binnenmuseum.

De kosten van het transport naar Nederland bedroegen zo’n € 75.000. De kosten voor de restauratie van een van de twee locs (nieuwe stoomketel en appendages en completering van het drijfwerk) gaan naar onze verwachting rond de € 100.000 bedragen. Totaal gaat het dus om € 175.000. Daarom doen wij een beroep op allen om dit mogelijk te maken door een krachtige donatie op de bankrekening van ons Donateursfonds ING Bank: NL71 INGB 0002 7459 76 onder vermelding van stoomlocomotieven Indonesië. Vermeld s.v.p. ook je mailadres en/of adresgegevens, zodat we je op de hoogte kunnen houden van de ontwikkelingen.