• Irene Davids (Fonds 1818) en Jim van Yperen, oud-collega van Pieter Leemans, onthullen de gedenksteen die zal worden ingemetseld in de voorgevel van de locloods.

  • Irene Davids, Jim van Yperen en burgemeester Cornelis Visser van Katwijk onthullen het informatiebord dat meer verteld over de achtergrond van deze nieuwe motorlocloods.

  • Een deel van onze vrijwilligers die actief waren bij de bouw.

Opening Tweede Motorlocomotievenloods

Donderdag 29 juli, een – wat winderige – maar wel gelukkig weer zonnige dag bij Stoomtrein Katwijk Leiden. Volle treinen en blije kinderen die op stap waren met hun ouders of opa en oma. Een dagje Stoomtrein Katwijk Leiden staat garant voor een dagje plezier. Het was ook een bijzondere dag door de officiële opening van onze Tweede Motorlocomotievenloods.

Opening door Irene Davids
Die Tweede Motorlocomotievenloods is geopend door mevrouw Irene Davids van Fonds 1818. In haar toespraak gaf zij aan dat onze organisatie een speciaal plekje bij het fonds inneemt, omdat wij met de financiële steun van Fonds 1818 veel voor elkaar hebben gekregen. Verder is de bouw van deze loods mogelijk gemaakt door een legaat van meester-instrumentmaker Pieter Leemans uit Leiden. Deze begaafde technicus heeft zijn gehele vermogen geschonken aan instellingen uit de regio Leiden waarvoor hij waardering had. De werkzaamheden zijn, zoals gebruikelijk, geheel uitgevoerd door onze eigen vrijwilligers.

Buitenmuseum
Het ontwerp van deze motorlocomotievenloods komt van architect Rob Bosman van Noorderlicht Architecten. De loods is geïnspireerd op een locomotiefloods bij een van de steenfabrieken van het vroeger zo grote baksteenconcern Terwindt & Arntz, dat vooral fabrieken bezat langs de bovenloop van de Rijn en de Waal. Ook alle andere gebouwen van het Buitenmuseum zijn replica’s van gebouwen uit het stoomtijdperk. Alle die gebouwen zijn toegankelijk voor het publiek en hebben een museale functie. De gebouwen zijn ingericht met nostalgische voorwerpen en bezoekers wanen zich even terug in de tijd en de sfeer van vroeger. Informatiepanelen en een museumwijzer zorgen voor de benodigde uitleg. Maar ook de vrijwilligers vertellen graag over de tijd van toen.

Stoomtrein Katwijk Leiden is een levend museum. Elke rijdag vertrekt de stoomtrein zes keer van het antieke station dat een natuurgetrouwe kopie is van station Gorssel van de Stoomtram Zutphen-Emmerik. Na deze rit rijdt een antieke dieseltrein met open wagens naar het museumdepot. Na een rondleiding keert de trein weer terug in het Buitenmuseum.

Toekomst
Dit museum, dat voor 100% wordt gerund door vrijwilligers, heeft voor de nabije toekomst nog veel meer in petto. Het Binnenmuseum wordt momenteel geheel verbouwd met daarin straks een nieuwe expositie volgens de nieuwste museumstandaarden. Jora Vision uit Rijnsburg heeft hiervoor het ontwerp gemaakt. Momenteel wordt ook hard gewerkt aan de aanleg van het ontbrekende stuk spoor rond het Valkenburgse Meer.
Binnenkort hopen wij ook de handtekening te kunnen zetten onder een contract met de gemeente voor het Buitenmuseum Deel 2. Hier komen kinderattracties voor kinderen die te maken hebben met het smalspoor van vroeger. Het terrein biedt ook mogelijkheden voor extra exposities.

Bekijk ook de video’s van Omroep West en RTVKatwijk.