Valkenburg (ZH) – Van 9 juli tot en met 28 augustus is Stoomtrein Katwijk Leiden niet alleen open tijdens de weekenden maar ook op alle dinsdagen en donderdagen. Op alle dagen vertrekt vanaf 11.00 uur om elk heel uur een stoomtrein. De laatste stoomtrein vertrekt om 16.00 uur. Teruggekomen op het station kan aansluitend een rit gemaakt worden met onze dieseltrein met open groene manschappenwagens.

Verrassend leuk voor jong en oud
Achter de begroeiing langs de snelweg A 44 tussen Leiden en Wassenaar vind je een sympathiek museum voor jong en oud dat wordt gerund door enthousiaste vrijwilligers. Wie bij een museum denkt aan stilstaande objecten, zal verrast zijn. Bezoekers komen binnen via het historische stationsgebouw. Elk uur staat een dampende stoomlocomotief klaar voor een nostalgische rit langs het Valkenburgse Meer. Een half uur lang heb je vanuit de rijtuigen zicht op een van de laatste stukjes natuur in dit drukke gebied. Een prachtig stukje polderlandschap met op de achtergrond de duinen tussen Wassenaar en Katwijk. De treinrit eindigt naast het oude Marinevliegkamp Valkenburg. De startbaan ligt er verlaten bij in afwachting van een nieuwe bestemming. De stoomlocomotief wordt hier losgekoppeld en rijdt langs de bezoekers naar het andere einde van de trein om de terugrit te kunnen beginnen. Het rangeren van de trein is een fotogeniek schouwspel.

Als de stoomtrein weer terug is op het station volgt een tweede treinrit. Dit keer niet in gesloten rijtuigen, maar op houten bankjes op onderstellen van historische kipwagens achter een oude motorlocomotief. Het museum grijpt met deze open trein terug naar haar beginperiode in de Katwijkse duinen toen er nog geen rijtuigen waren.
Drie jaar geleden is deze primitieve trein uit de beginperiode van stal gehaald. Bezoekers waardeerden deze tweede treinrit zo dat het nu een vast onderdeel is van ons programma. Eindpunt van deze rit is de ‘schatkamer’ van het museum. Zo noemen we ons museumdepot ook wel. Hier staan locomotieven, wagens en onderdelen opgeslagen die allemaal nog op restauratie wachten. De collectie smalspoorvoertuigen van het museum is niet voor niets de grootste in Europa en misschien wel van de hele wereld.

Openluchtmuseum
Na de tweede treinrit is er alle tijd om de gebouwen in het buitenmuseum te bezoeken. Het is een compleet openluchtmuseum,  waarin je je terug waant in de eerste helft van de vorige eeuw. Het station is een kopie van het tramstation in Gorssel aan de tramlijn Zutphen Deventer. De voorbeelden voor de rijtuigloods en stoomlocomotiefloods stonden ooit in Doetinchem. De motorlocomotieven staan in een loods die is gebaseerd op een voorbeeld bij een Gelderse steenfabriek. Het zijn stuk voor stuk gebouwen die met veel liefde voor detail zijn gemaakt. Midden in het grote buitenmuseum wordt momenteel een complete tuinderij gerealiseerd. Net als bij de historische gebouwen, mag je ook hier naar binnen. Ook in de tuinderij ligt spoor. Vrijwel elke tuinder in het Westland gebruikte vroeger smalspoorlorries op rails om zijn komkommers en tomaten uit de kassen te vervoeren.

Binnenmuseum
De meeste mensen eindigen hun bezoek in onze grote museumhal waar de pronkstukken uit de collectie staan. Kinderen kunnen hier spelen met modeltreinen. Op het  gezellige binnen- of buitenterras kun je nagenieten met een kopje koffie, thee of een frisdrankje. Er draaien op meerdere plaatsen films waarin je de geschiedenis van het materieel kunt zien. Is de treinrit je goed bevallen, dan mag je op hetzelfde kaartje die dag nog een keer mee. Voor 8 Euro voor volwassenen en 6 Euro voor kinderen breng je zo een gezellige paar uurtjes door. Kinderen t/m 3 jaar mogen gratis meereizen. Alle informatie is te vinden op deze website.